pistaciebrownie

Pistaciebrownie

Knasende, cremet og dejligt intens pistaciebrownie med delikate strejf af salt. Fuld af finesse og pistaciefine detaljer. Har du ikke tid eller tålmodighed til alle fem elementer, så nøjes med brownien, pistaciepralinéen og chokoladeovertrækket. Jeg lover glædesgaranti uanset!

10 personer

Pistaciebrownie

60 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66 % fra Valrhona 30 g smør 1 æg 90 g sukker 15 g hvedemel 5 g kakaopulver 1 nip flagesalt 20 g grønne, usaltede pistacienødder

Smelt chokolade og smør i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Pisk æg og sukker let sammen, og rør chokoladeblandingen i. Vend mel, kakao, salt og pistacienødder i, og fordel dejen i en firkantet kageform (14 x 14 cm) med bagepapir i bunden. Bag brownien i ca. 20 minutter ved 175 grader, og lad den køle helt af.

Ganache med pistaciepraliné

25 g sukker 25 g grønne, usaltede pistacienødder 1 nip flagesalt 150 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona 75 ml piskefløde

Smelt forsigtigt sukkeret til gylden karamel i en gryde. Tag straks gryden af varmen, og rør pistacienødder og salt i. Hæld de karamelliserede nødder ud på et stykke bagepapir, og lad dem køle af. Blend nødderne til smør (praliné) med en effektiv stavblender. Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløden til kogepunktet i en lille gryde, og hæld den over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Rør pistaciepralinéen i, og stavblend. Fordel ganachen oven på brownien, og stil den i fryseren i 1-2 timer.

Mælkechokoladeganache

90 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 60 ml piskefløde 10 g glukosesirup

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Stavblend ganachen, og fordel den oven på pistacielaget. Stil formen tilbage i fryseren natten over.

Mælkechokoladecremeux

1/2 blad husblas 140 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 2 æggeblommer 15 g sukker 80 ml piskefløde 80 ml sødmælk

Udblød husblassen i koldt vand. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en anden skål. Varm fløde og mælk op til lige under kogepunktet i en lille gryde, og pisk det i æggeblommerne. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm den op til 83 grader under konstant omrøring. Tag straks gryden af varmen, og sigt cremen. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme creme. Hæld cremen over chokoladen, og rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til cremeuxen samler sig og får en smuk, blank overflade. Stavblend cremeuxen, og kom den i køleskabet natten over.

Chokoladeovertræk

300 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 30 g smagsneutral olie 30 g grønne, usaltede pistacienødder

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Rør olien i. Hak pistacienødderne fint, og rør dem i. Kom pistaciechokoladen i en lille bøtte. Skær den frosne kage ud i mindre stykker. Stik to tandstikker ned i én af kagerne, og giv kagen et hurtigt dyp i chokoladen, så bund og sider dækkes. Gentag med resten af kagerne.

Pynt

1 tsk grønne, usaltede pistacienødder

Kom cremeuxen i en sprøjtepose med tylle nr. 104 (fra Wilton), og sprøjt fine bølger ud på kagerne. Hak pistacienødderne fint, og drys dem udover.

Tip

Start med at riste alle pistacienødder, der skal bruges til kagen, i 3-5 minutter ved 200 grader, så smagen fremhæves, men den fine farve bevares.