lilla koldskålstærtelilla koldskålstærte

Koldskålstærte

Vidunderlig koldskålstærte opstået af spontan lækkersult og smukke, lilla syrener fra svigermors have. Tærten består af en smørsprød mørdej, saftig vaniljesød frangipane, blåbær, cremet koldskålsmousse, minimacarons og lilla syrener. En del lag, ja, men jeg vil ikke undvære et eneste af dem. Et vidunderligt miks af sprødt, saftigt og blødt, syrligt og sødt.

8-10 personer

Mørdej

125 g hvedemel 25 g mandelmel 50 g flormelis 1 knivspids salt 75 g koldt smør 1/2 æg

Kom hvedemel, mandelmel, flormelis, salt og smør i en blender, og blend det hurtigt sammen. Saml dejen med ægget. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i min. 1 time. Beklæd en tærtering (20 cm i diameter) med dejen, og sæt bunden i køleskabet, mens du laver frangipanen.

Frangipane

50 g blåbær 100 g mandelmel 100 g sukker 100 g blødt smør 1 æg korn af 1 vaniljestang 2 spsk Amaretto

Fordel blåbærrene oven på tærtebunden. Kom mandelmel, sukker, smør, æg, vaniljekorn og Amaretto i en skål, og pisk det let og luftigt. Fordel frangipanen oven på blåbærrene, og jævn overfladen med en paletkniv. Bag tærten i ca. 25 minutter ved 175 grader, til den er dejligt gylden. Lad tærten køle helt af.

Koldskålsmousse

2 1/2 blade husblas saft af 1 lille citron 40 g sukker korn af 1/2 vaniljestang 100 ml piskefløde 100 ml kærnemælk

Udblød husblassen i koldt vand. Kom citronsaft, sukker og vaniljekorn i en gryde, bring det til kogepunktet og tag gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme citronsaft. Lad saften køle af til håndvarm. Kom kærnemælk i en skål, og vend den håndvarme citronsaft i. Pisk fløden til let skum. Vend først lidt af skummet i kærnemælken og dernæst forsigtigt resten. Fordel moussen i en rund silikoneform (16 cm i diameter), og sæt den i fryseren i min. 3 timer eller natten over.

Samling og pynt

5 lilla minimacarons lilla syrener 2-3 spsk mandelcrumble 1 tsk kandiseret viol

Placer den frosne koldskålsmousse oven på tærten, og lad den tø op i køleskabet i min. 2 timer. Dekorer kanten af tærten med minimacarons, syrener, mandelcrumble og kandiseret viol.

Tip

Tærten smager allerbedst nybagt, men koldskålsmoussen kan sagtens forberedes flere dage før. Opbevar moussen i fryseren indtil tærten er klar til pynt.

Vil du gerne forenkle tærten, så drop de lilla minimacarons. De er mest for øjets skyld.