Saltkaramel konfektkage nytårsdessert

Karamelkonfektkage med salt

Denne karamelkage stammer fra min dessertbog ‘Majas desserter’ og er muligvis den fineste forening af sødt og salt i mine øjne. I bogen går jeg all in på guldstrenge, guldglimmer og guldnødder. Her nøjes jeg med drizzle, Dulcey-perler og salt. Hvordan din skal pyntes, står dig helt frit for.

10-15 personerAffiliate links

Nøddebund

100 g saltede peanuts 100 g sukker 50 g smør

Hak peanuts groft. Smelt sukker til gylden karamel i en tykbundet gryde, og rør hurtigt de hakkede peanuts i. Hæld massen ud på et stykke bagepapir, og lad det køle helt af. Blend halvdelen til ‘mel’, og hak resten groft. Smelt smørret i en lille gryde, og bland det med peanutmel og grofthakkede peanuts. Placer en tærtering (18/20 cm i diameter) på et skærebræt med bagepapir, og fordel massen heri. Tryk den godt sammen. Sæt bunden i køleskabet, mens du laver ganachen.

Karamelliseret hvid chokoladeganache

200 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona 100 ml piskefløde 15 g glukosesirup 1 nip salt

Hak chokoladen groft, og fordel den på en bageplade med bagepapir. Bag chokoladen i 30-40 minutter ved 120 grader, til den er gylden som karamel. Rør grundigt rundt i chokoladen hver 10. minut. Kom den karamelliserede chokolade i en skål. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Smag til med salt, og stavblend. Fordel ganachen oven på peanutbunden, og sæt kagen i køleskabet natten over.

Pynt

15 g Dulcey fra Valrhona 1-2 spsk Dulceyperler fra Valrhona flagesalt

Pynt med Dulcey-drizzle, Dulceyperler og salt umiddelbart inden servering.

Tip

Jeg har været så fræk at ændre lidt i opskriften fra bogen. De blandede nødder i bunden er erstattet af peanuts, og ganachen er baseret på karamelliseret Ivoire i stedet for Dulcey.