Chokoladetærte med hasselnødChokoladetærte med hasselnød

Chokoladetærte med hasselnød

Intens mælkechokolade møder hasselnød, og sød musik opstår. Få sekunder senere er de væk. Jeg er smaskforelsket i denne chokoladetærte. Sprød kakaokiksebund med strejf af salt, blød hasselnøddepraliné og lækker, kakaointens mælkechokoladeganache, der smelter vidunderligt på tungen. Skær tærten ud i bittesmå stykker, og spis den sammen med en kop ekstragod kaffe - eller en kugle vaniljeis og solslikkede bær.

12 personer

Kakaokiksebund

70 g smør 200 g havrekiks 5 g kakaopulver 1/3 tsk salt

Bring smørret i kog i en lille gryde, og lad det koge, til det er gyldent og dufter af hasselnød (’beurre noisette’). Blend kiks til krummer, og kom kiksekrummer, kakaopulver, salt og nøddesmør i en skål. Rør det hele godt sammen. Fordel kiksemassen i en tærtering (18 cm i diameter), og tryk den godt sammen med fingrene. Kom kiksebunden i køleskabet, mens du laver fyldet.

Hasselnøddepraliné

50 g hasselnødder 50 g sukker 1 nip salt 100 g mørk mælkechokolade, gerne Bahibe 46 % fra Valrhona 100 ml piskefløde

Rist hasselnødderne i ca. 5 minutter ved 200 grader, og gnub hinderne af i et viskestykke. Smelt sukkeret til gylden karamel i en gryde, og rør hurtigt hasselnødderne i. Hæld nødderne ud på et stykke bagepapir, og lad dem køle helt af. Blend nødderne til ’mel’. Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløden til kogepunktet, og hæld den over chokoladen, mens du rører rundt i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Vend ’hasselnøddemelet’ i. Fordel pralinéen i tærtebunden, og sæt tærten i køleskabet i min. 2 timer.

Mælkechokoladeganache

150 g mørk mælkechokolade, gerne Bahibe 46 % fra Valrhona 90 ml piskefløde 25 g glukosesirup

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet, og hæld den over chokoladen, mens du rører rundt i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Stavblend ganachen, og fordel den oven på pralinéen. Sæt tærten i køleskabet i min. 2 timer eller natten over.

Mælkechokoladecremeux

1/2 blad husblas 100 g mørk mælkechokolade, gerne Bahibe 46 % fra Valrhona 2 æggeblommer 15 g sukker 80 ml sødmælk 80 ml piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Pisk æggeblommer og sukker hurtigt sammen i en anden skål. Varm mælk og fløde op til lige under kogepunktet, og pisk det i æggeblommerne. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm den op til 83 grader under konstant omrøring. Sigt den varme creme ud over chokoladen. Vrid husblassen fri for vand, og kom den i. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til cremeuxen samler sig og får en smuk, blank overflade. Stavblend cremeuxen, og kom den i køleskabet natten over.

Pynt

50 g mørk mælkechokolade, gerne Bahibe 46 % fra Valrhona rød skovsyre evt. 4-5 små små chokoladecirkler

Smelt 25 g mælkechokolade i en skål over vandbad, og kom den i en frysepose med lillebitte hul i det ene hjørne. Drizzl chokolade ud over tærten i cirkelbevægelser. Kom cremeuxen i to sprøjteposer - én med stor og én med lille tylle. Sprøjt dutter ud på den ene side af tærten. Blend de resterende 25 g mælkechokolade til små kugler, og drys lidt ud på tærten. Pynt med skovsyre og chokoladecirkler.

Tip

Tærten er lavet på Bahibe 46 %, en mørk mælkechokolade med et højt kakaoindhold og en intens - ikke for sød - smag. Det klæder hasselnødden hammergodt.

Der er chokoladecremeux til overs efter pyntning. Brug den som pynt på andre kager, som creme til frisk frugt eller spis den rent med ske.