Chokolademousse med hasselnødChokolademousse med hasselnødder

Chokolademousse med hasselnød

Muligvis den bedste chokolademousse, jeg nogensinde har smagt. Sådan helt seriøst. Og ja, jeg har smagt en lille håndfuld – eller hundrede – de sidste par år. Glassene gemmer på hele fire elementer: mælkechokolademousse, knas, ganache og pynt. Moussen er vidunderlig let, luftig og blød. Sød, men ikke for sød. Fuld af knasende overraskelser i form af små stykker chokolade og gavmildt ristede hasselnødder. Toppet med den mest silkebløde hasselnøddeganache, knasende chokoladeperler, et par skovsyreblade og lidt solbærstøv. Du kan sagtens servere moussen i ensom majestæt. Men men men. Med knas, ganache og pynt slår den rekord.

6-8 personerAffiliate links

Knas

25 g hasselnødder 25 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona

Rist hasselnødderne i ca. 5 minutter ved 200 grader, og gnub hinderne af i et rent viskestykke. Lad nødderne køle af, og hak dem fint. Hak ligeledes 25 g mælkechokolade fint.

Mælkechokolademousse

200 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 100 ml (mini)mælk 200 ml piskefløde 1 knivspids salt

Smelt mælkechokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring mælk til kogepunktet i en gryde, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til massen samler sig og bliver smuk og blank. Pisk fløden til let skum, og vend lidt af det i chokoladen. Tilsæt de små chokolade- og hasselnøddestykker. Vend derefter resten af skummet i. Fordel moussen i små glas, og lad den sætte sig i køleskabet natten over.

Hasselnøddeganache

50 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 20 g hasselnøddesmørepålæg f.eks. nutella 50 ml piskefløde

Smelt chokolade og nutella i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Stavblend ganachen, og fordel den oven på moussen i glassene. Stil glassene tilbage i køleskabet i min. 1 time.

Pynt

mørke chokoladeperler fra Valrhona rød skovsyre frysetørret solbærstøv

Pynt med chokoladeperler, skovsyreblade og frysetørret solbærstøv lige inden servering. Server moussen køleskabskold.

Tip

Om du laver ganachen lige inden servering (og serverer den som lunt modspil til den kolde mousse) eller fordeler den i glassene og lader den sætte sig i køleskabet inden servering, står dig frit for. Begge dele hitter.

Ønsker du en ‘fastere’ mousse, kan du justere lidt på forholdet mellem mælk og fløde. F.eks. anvende 75 ml mælk og 225 ml piskefløde. Jeg foretrækker den silkebløde.