saltkarameltærtesaltkarameltærtesaltkarameltærte

Chokoladetærte med saltkaramel

Den her tærte er for vild. Smørsprød mørdej fyldt op med den mest vidunderlige, fløjlsbløde og let seje saltkaramelganache og afrundet med et knivskarpt chokoladelåg. Selve tærten er overraskende simpel. En mørdejsbund, lidt smeltet chokolade, en karamelganache, og that's it. Chokoladelågene, derimod, kræver lidt tålmodighed og teknik. Til gengæld tryller de tærtestykkerne til små kunstværker, der udløser fine komplimenter og klapsalver. Fik jeg sagt, at smagen slår alt?

10-12 personerAffiliate links

Mørdej

125 g hvedemel 25 g mandelmel 50 g flormelis 75 g koldt smør 1 knivspids salt 1/2 æg

Kom hvedemel, mandelmel, flormelis, smør og salt i en blender, og blend det hurtigt sammen. Saml dejen med ægget. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i min. 1 time. Beklæd en tærtering (18-20 cm i diameter) med dejen, og prik bunden med en gaffel. Bag tærtebunden i ca. 15 minutter ved 175 grader, til den er fint gylden, og lad den køle helt af.

Chokoladelag

50 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Pensl tærtebunden med et tyndt lag chokolade, og stil den i køleskabet.

Saltkaramelganache

300 g mælkechokolade, gerne Jivara fra Valrhona 200 ml piskefløde 125 g sukker 20 g glukosesirup 1/2 tsk flagesalt

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Varm fløden op til lige under kogepunktet i en gryde, og stil den til side. Smelt forsigtigt sukkeret til gylden karamel i en anden gryde, og tag straks gryden af varmen. Tilsæt den varme fløde lidt ad gangen, mens du rører energisk med et piskeris. Tilsæt glukosesirup og salt. Hæld karamellen over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Stavblend ganachen for at forfine konsistensen, og fordel den i tærtebunden. Stil tærten i køleskabet i 3-4 timer eller natten over.

Chokoladelåg

100 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66 % fra Valrhona

Smelt og temperer chokoladen. Smør den temperede chokolade tyndt ud mellem to stykker bagepapir, og kom den i køleskabet, til chokoladen har sat sig. Skær trekanter ud af chokoladepladen med en lun kniv, og udstik små huller i chokoladetrekanterne med lune, runde kageudstikkere.

Pynt

chokoladeperler skovsyre frysetørret solbærstøv

Skær tærten ud i mindre stykker, og dekorer stykkerne efter fri fantasi.

Tip

Hold godt øje med sukkeret, når du smelter det til karamel, så det ikke pludselig brænder på. Og sørg for, at fløden stadig er varm og kun tilsættes lidt ad gangen, så karamellen ikke klumper.

Har du ikke mod på at kaste dig ud i chokoladetemperering, så drop chokoladelågene og server tærten uden. Du bliver svært populær uanset.