desserttapas tærtetapas

Nytårsdessert – desserttapas

Jeg har en ret vidunderlig tradition. Hvert nytår byder jeg venner på desserttapas - små, farvefine mundfulde fulde af spræl og smag. I år består desserttapas af fire forskellige og dejligt festlige minitærter. Én med hindbær og kærnemælk. Én med solbær og lakrids. Én med peanuts og saltkaramel. Og én med hasselnød og chokolade (tyvstjålet fra min bog 'Majas kager'). En portion ganache rækker til én portion mørdej. Altså 40-50 små tærter. Jeg bruger samme mørdej til alle tærter. Ønsker du lakridsmørdej (til solbærtærterne), tilsæt da 1 tsk rålakridspulver. Ønsker du kakaomørdej, erstat da 15 g hvedemel med kakaopulver. Brug mine opskrifter som inspiration, og tøv endelig ikke med at tilføje nye smage eller ny pynt. Rigtig sød fornøjelse!

40-50 minitærter

Mørdej

125 g hvedemel 25 g mandelmel 50 g flormelis 1 knivspids salt 75 g smør 1/2 æg

Kom hvedemel, mandelmel, flormelis, salt og smør i en blender, og blend det hurtigt sammen. Saml dejen med ægget. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i min. 1 time. Beklæd bittesmå tærteforme (3 cm i diameter) med dejen, og bag tærtebundene i 10-15 minutter ved 175 grader, til de er fint gyldne. Lad bundene køle af.

1. variant: hindbær + kærnemælk

100 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona 30 ml piskefløde 15 ml hindbærpuré 15 ml kærnemælk/kefir lidt citronsaft frysetørrede hindbær

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og hindbærpuré til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Rør kærnemælk i, og smag til med citron. Læg lidt frysetørrede hindbær i tærtebundene, og fyld dem op med ganache. Stil tærterne i køleskabet i ca. 1 time, til ganachen har sat sig lidt.

2. variant: solbær + lakrids

100 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona 30 ml piskefløde 15 ml solbærpuré 15 ml kærnemælk/kefir lidt citronsaft evt. lakridsbolcher

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og solbærpuré til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Rør kærnemælk i, og smag til med citron. Knus lakridsbolcherne, og læg lidt bolcheknas i hver tærtebund. Fyld tærterne op med ganache. Stil tærterne i køleskabet i ca. 1 time, til ganachen har sat sig lidt.

3. mælkechokolade + hasselnød

120 g mælkechokolade, gerne Azélia 35 % fra Valrhona 80 ml piskefløde 15 g glukosesirup 20-25 ristede hasselnødder

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Halver hasselnødderne, og læg en halv nød i hver tærtebund. Fyld tærterne op med ganache, og stil tærterne i køleskabet i ca. 1 time, til ganachen har sat sig lidt.

4. peanuts + saltkaramel

120 g Dulcey 32 % fra Valrhona 60 ml piskefløde 15 g glukosesirup 20-25 saltede peanuts

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Læg en halv peanut i hver tærtebund, og fyld tærterne op med ganache. Stil tærterne i køleskabet i ca. 1 time, til ganachen har sat sig lidt.

Pynt

rålakridspulver flagesalt frysetørret bærstøv chokoladeflager chokoladeperler spiselige blomster

Pynt tærterne efter fri fantasi.

Tip

Lav gerne tærtebundene dagen før, men vent med at fylde og pynte til selve dagen, så bundene bevarer deres sprødhed. Har du ikke tid på selve dagen, så pensl evt. bundene med et tyndt lag chokolade, inden du fylder ganache i. Chokoladen fungerer som spiseligt 'skjold'.

Opbevar de færdige tærter i køleskabet, men lad dem meget gerne temperere lidt inden servering.

Bare rolig, du behøver ikke investere i 50 tærteforme. Tærterne kan sagtens bages ad flere omgange.