brombærtærte

Brombærtærte med hasselnød

Når buskene i baghaven (Amager Fælled) bugner med store, sorte og dejligt saftige brombær, lokker jeg fluks familien med på tur og tryller senere tærter og andre søde sager af de smukke, mørkerøde skatte. Denne frøken består af en sprød hasselnøddemørdej, et tyndt brombærchokoladelag, en knasende og karamelsød hasselnøddepraliné og endelig en blød og syrligsød brombærganache. Farven er helt vanvittig - og helt uden snyd. Smaddersød fornøjelse!

10 personer

Hasselnøddemørdej

125 g hvedemel 25 g hasselnøddemel 50 g flormelis 75 g koldt smør 1 knivspids salt 1/2 æg

Kom hvedemel, hasselnøddemel, flormelis, smør og salt i en blender, og blend det hurtigt sammen. Saml dejen med ægget. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, og lad den hvile i køleskabet i min. 1 time. Beklæd en kvadratisk tærteform (17 1/2 x 17 1/2 cm) med dejen, og prik bunden med en gaffel. Bag tærtebunden i ca. 15 minutter ved 175 grader, til den er fint gylden, og lad den køle helt af.

Chokoladelag

50 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona 1 spsk brombærstøv

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Rør brombærstøvet i chokoladen, og pensl tærtebunden med den. Stil bunden i køleskabet, mens du laver hasselnøddeknaset.

Hasselnøddeknas

50 g sukker 50 g ristede hasselnødder (uden hinder) 100 g Dulcey 32 % fra Valrhona 50 ml piskefløde 1 nip salt

Smelt forsigtigt sukkeret til gylden karamel i en gryde. Tag straks gryden af varmen, og rør hasselnødderne i. Hæld de karamelliserede nødder ud på et stykke bagepapir, og lad dem køle af. Hak dem fint. Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og salt til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank. Rør de hakkede hasselnødder i, og fordel massen i tærtebunden. Stil tærten tilbage i køleskabet, mens du laver brombærganachen.

Brombærganache

180 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona 60 ml piskefløde 60 ml brombærpuré (moste brombær uden kerner) 10 ml citronsaft

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og brombærpuré til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Smag til med citronsaft, og stavblend. Fordel ganachen oven på hasselnøddeknaset, og stil tærten i køleskabet i et par timer, til ganachen har sat sig.

Pynt

20 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona frysetørret brombærstøv friske brombær rød skovsyre

Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og rør lidt brombærstøv i. Kom brombærchokoladen i en frysepose med et meget lille hul i det ene hjørne, og drizzl chokoladen ud over tærten. Pynt med brombær og skovsyreblade lige inden servering.

Tip

Tærten kan sagtens holde sig nogle dage på køl, men mørdejen mister sin sprødhed efter et døgns tid. Smagen fejler til gengæld ikke spor.

Er du lige så utålmodig som mig, så stil tærten i fryseren (i stedet for køleskabet) mellem de enkelte lag.

Den kvadratiske, perforerede tærteform er købt i Kunst og Køkkentøj.