nutellatærte med salt

Nutellatærte med salt

Spejlblank og saltprikket nutellatærte med knasende kakaokiksebund, hasselnøddepraliné og fløjlsblød nutellaganache, der smelter helt vidunderligt på tungen. En flabet lækker sag fra min nyeste bog, 'Majas kager'. Skynd dig i køkkenet, og prøv den af!

8 personer

Kakaokiksebund

100 g havrekiks 15 g cornflakes 5 g kakaopulver 1 nip salt 50 g smør

Blend kiksene til krummer i en blender, og knus cornflakes let. Kom kiksekrummer, letknuste cornflakes, kakaopulver og salt i en skål. Smelt smørret i en lille gryde, og rør det i kiksekrummerne. Fordel massen i en rektangulær tærteform (25 x 8 cm), og tryk den godt sammen med fingrene. Kom kiksebunden i køleskabet, mens du laver fyldet.

Hasselnøddepraliné

50 g hasselnøddekerner 50 g sukker 1 nip salt 100 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 75 ml piskefløde

Rist hasselnødderne i ca. 5 minutter ved 200 grader, og gnub hinderne af et i viskestykke. Lad nødderne køle af, og hak dem groft. Smelt forsigtigt sukkeret til gylden karamel i en gryde. Tag gryden af varmen, og rør de hakkede hasselnødder og salt i. Hæld de karamelliserede nødder ud på et stykke bagepapir, og lad dem køle helt af. Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløden til kogepunktet i en lille gryde, og hæld den over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til massen samler sig og får en smuk, blank overflade. Blend de karamelliserede hasselnødder til fint ’mel’, og rør dem i ganachen. Fordel pralinéen i tærtebunden og sæt tærten i køleskabet i min. 2 timer.

Nutellaganache

50 g mælkechokolade, gerne Jivara 40 % fra Valrhona 50 g nutella 50 ml piskefløde 10 g glukosesirup

Smelt chokolade og nutella i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde, og hæld det over nutellachokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Fortsæt med at røre, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Stavblend ganachen, og fordel den i tærtebunden. Sæt tærten i køleskabet i minimum 2 timer, til ganachen har sat sig.

Pynt

flagesalt rød skovsyre

Pynt tærten med salt og skovsyreblade lige inden servering. Lad tærten temperere et øjeblik, inden du sætter tænderne i den.

Tip

En lille håndfuld cornflakes i kiksebunden bidrager med et vidunderligt knas.